top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıDr. S. Alper Tecer

Çocuklarda ve Ergenlerde Depresyon

Anne babalar için bir klavuz,




Pek çok çocuk kendini zaman zaman üzgün ya da keyifsiz hissedebilir. Bazen kendini kederli hissetmek büyümenin normal bir parçasıdır. Buna karşılık eğer çocuklar hemen her gün üzgün, sinirliyse ya da artık onları bir şey eğlendirmeyi başaramıyorsa depresif bozukluk yaşıyor olabilirler. Kimileri sadece yetişkinlerin depresyona girebildiklerini zanneder. Aslında çocuk ve ergenler de depresyon yaşayabilir ve yapılan araştırmalar sayının arttığını göstermektedir. Her yıl en az yedi ergenden biri depresyona girmektedir.


Çocuk ve ergenlerde sık görülen depresyon belirtileri:



Çökkün, üzgün, ağlamaklı ya da sinirli hissettiğini ifade eder ya da öyle görünür.

Birşeyler eskisi kadar onu eğlendirmiyor.

Arkadaşları ya da okul sonrası aktiviteleri ile daha az zaman harcıyor

İştah ve kilosunda değişiklikler.

Her zamankinden daha fazla ya da daha az uyuyor.

Yorgun hissediyor ve enerjisi az.

Her şey kendi hatası gibi hissediyor, ya da hiç bir şeyi iyi yapamadığını düşünüyor.

Konsantre olmakta daha fazla zorlanıyor.

Okulu pek umursamıyor ya da okulda eskisi kadar başarılı değil.

Aklına intihar ile ilgili düşünceler geliyor ya da ölmek istiyor.

Çocukların sık sık baş ağrıları ya da karın ağrıları gibi fiziksel yakınmaları olabilir. Depresyondaki ergenler kendilerini daha iyi hissedebilmek için alkol ya da başka maddeler kullanabilirler.


Her zaman depresyonun nedenini bilemeyiz. Bazen hiç bir nedeni yok gibi durup dururken başlar. Bazen de stres ya da onlara yakın birini kaybetmeleri sonrasında başlayabilir. Akran zorbalığı ya da sosyal meydada çok zaman geçirmek depresyon ile ilişkili olabilir. Depresyon ailesel özellik gösterebilir. Dikkat eksikliği, öğrenme güçlüğü, davranım bozuklukları, anksiyete bozuklukları olan çocuklar depresyon açısından daha büyük risk taşırlar.


Bazen ebeveynler çocuklarının depresyonu olup olmadığına emin olamazlar. Eğer çocuğunuzun depresyonda olduğundan şüpheleniyorsanız onlara nasıl hissettiklerini, onları sıkan bir şey olup olmadığını sorun. Direkt sorulduğunda bazı çocuklar mutsuz ya da üzgün olduklarını söyleyecektir. Bazıları kendilerine zarar vermeyi, bazıları ölmüş olmayı, hatta bazıları kendilerini öldürmek istediklerini söyleyebilirler. Bu ifadeler çok ciddiye alınmalıdır. Depresyondaki çocuk ve ergenlerin kendilerine zarar verme riskleri yüksektir.


Eğer çocuğunuzun depresyonda olabileceğini düşünüyorsanız profesyonel yardım almanız önemlidir. Okul rehberlik danışmanı, pediyatristiniz ya da alanında uzman bir ruh sağlığı çalışanı değerlendirme, doğru teşhis ve tedavi için izlenebilecek yolları size gösterecektir.


İyi haber depresyon için etkili tedaviler mevcuttur. Tedavide psikoterapi (konuşma tedavisi) kullanılabilir. Bİlişsel davranışçı terapi, kişilerarası psikoterapi gibi psikoterapi biçimleri depresyonda etkili olan tedavilerdendir. Tedavi bir antidepresan ilaç kullanımını da içerebilir.


Kaynak : Amerikan Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Akademisi


603 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Post: Blog2_Post
bottom of page