top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıDr. S. Alper Tecer

İyi bir uyku için



  • Gün içinde 30 dakikadan fazla şekerleme yapmayın. Uykusuz geçirdiğiniz bir geceyi gündüz uyuyarak telafi edemezsiniz. 30 dakikayı geçmemek şartı ile kısa uykucuklar keyfinizi enerjinizi toplamanız için beyin denen bilgisayarınızı tazelemek için kullanılabilir.


  • Kafein ve Nikotin uyarıcıdır. Yatmaya yakın saatlerde kaçının.  Alkol kullanıyorsanız belki uykuya dalmanızı kolaylaştıdığını farketmişsinizdir, ama alkol biraz fazla kaçtığında gecenin ilerleyen kısmında uykunuzun bütünlüğünü bozabilir.


  • Hareket edin, egzersiz yapın, uykunuzun kalitesini yükseltin. Uyku sorunları yaşayan biriyseniz düzenli egzersiz yapmanız gerekiyor. Günde yarım saatlik tempolu yürüyüş ya da eşdeğeri bir egzersiz fit bir beden,iyi hisseden bir ruh yarattığı gibi uyku sağlığınıza çok faydalıdır. Tüm gün ayakta olmak, iş yapmak hareketsizlikten iyidir ama egzersiz amaçlı kan dolaşımınızı hızlandıran bir aktivitenin yerini tutmaz.


  • Uykuya yakın saatlerde hazmı zor, ağır, yağlı, baharatlı yiyeceklerden uzak durun.


  • Gün ışığından mümkün olduğunca faydalanın.  Bu özellikle dışarı sık çıkmayan kişiler için önemlidir. Gün içinde ışığa, geceleyin ise karanlığa maruz kalmak sağlıklı bir uyku uyanıklık döngüsüne sahip olmanın anahtarıdır.


  • Yatma vaktinde düzenli olarak gevşemeye olanak tanıyan bır program uygulayın. Vücudumuzun uyku vaktinin geldiğini anlamasını sağlayacak davranışlar ile geceye hazırlanmak iyi olacaktır. Örneğin sıcak bir banyo yapmak, kitap, dergi okumak, parlak aydınlatmaları azaltmak, sıcak süt ya da sakinlik verdiği düşünülen bitki çaylarından içmek gibi. Özellikle bizi sinirlendirebilecek konuşma ve konulardan, zihnimizi aktive edebilecek film, dizi, açık oturum seyirlerinden kaçınmak gereklidir.


  • Uyuduğunuz ortam rahat ve huzurlu olsun. Yastıklar yatak rahat olmalı. Yatak odası sıcaklığı 16-20 derece arasındaysa uykunuz için en uygun olacaktır. Parlak ışıklar, televizyon yada cep telegonu ışıkları uykuya dalmayı zorlaştıracaktır. Tam karanlık yapan perdeler, panjurlar, gözü örten uyku maskeleri ya da kulak tıkaçları kullanılabilir.





481 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Post: Blog2_Post
bottom of page